Двигубський І.Д.

Іван Дмитрович Двигубський – сотник зміївський (в 1735 р. уже колишній).

В 2 чв. 18 ст. замовив київському майстру-золотарю NH ряд цінних церковних речей і подарував їх у різні київські монастирі:

піддоння двох парних ліхтарів (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 5530, 5528 з написом на кожному:

«Сій лихтаръ за благословенієм преподобнеишего господина нашего оца Романа Копы святыя Кієвопечерскія Лавры архимандрита. Тояжъ Лавры в соборную церковь Успения присвятыя богородици на великий престол боголюбивы коштом благородия его милости пана Івана Дмитрієвича Двигубского сотника бывшего Змієвского. Сооружены 1735 году марта 25 день. Важатъ сии лихтари обадва фунтов 21 и 10 лот»).

Потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 655) з дарчим написом: «Сєй келихъ во святую Николаевскую Пустинно Киевскую обител сооруживъ отдадє Киево-Печерской Лаври. Монах Іоакимъ Двигубский. Року 1740 месяца декабря 18»;

Потир (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1520) з написом: «Сєй келихъ во Святую Богоявленскую братскую обітель сооруживъ одадє Кієво-Печерскія Лаври монахъ Иоакимъ Двигубский. Року 1740 месяца декабря 18 дня».

Потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2229) з написом: «Сей келехъ сооружилъ монах Иоакимъ Двигубский року 1742, генваря 17 дня».

Потир (Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 2225) теж з написом: «Сєї келехъ сооруженъ до свято Михайловского монастиря коштомъ ієромонаха Іоакима Двигубского року 1743 месяца фєвруарія 20 дня»;

Потири (Державний історичний музей УРСР у Києві, № 425, 638, 641, 1544) з написом на кожному: «Сей келехъ сооруженъ до свято Видубицкого монастыря коштомъ ієромонаха Іоакима Двигубского. Року 1743 месяца феуруарія 20 дня»;

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 170.