1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:621 піксел

Михайлівська церква в Зінькові. 1769 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 278.

В Зінькові збереглася прегарна пам’ятка подільської дерев’яної архітектури – Михайлівська церква, збудована в 1769 р. на невеликій платформі відрогів високих пагорбів, що оточують село. Храм підноситься над селом трьома стрункими баштами-банями, тісно поставленими в ряд, немов трикірій – три зліплені свічки. Башти стрункі й легкі; завдяки ним маси бань стрімко здіймаються вгору і, полегшуючись в заломах, завершуються у формі шоломовидних високих верхів, з м’яким і малопомітним перепоя-санням внизу, та увінчання помірними, урівноваженими з масами бань ліхтариками. Стрункість мас вдало підкреслює вертикальна шальовка дошками.

В інтер’єрі арки-вирізи простої форми вдало з’єднують внутрішній простір трьох гранчастих бань, а тендітна різьба на скобах в основі підбанника надає йому мальовничості.

Урочисте висотне розкриття простору справляє неабияке враження завдяки численним граням зрубу, що дружно підіймаються і сходяться в зеніті. Щодо пропорционального ладу, ритмічного членування по горизонталі та форми бань тут, очевидно, наслідувано відомий храм у селі Яришеві. П’ять башт яришівської церкви (розібраної ще в 1910 р.) з шоломовидними верхами не мали собі рівних ні чистотою рисунка, ні величавістю.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 283 – 284.