Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:519 піксел

Церква Знесіння відзначена у візиті 1746 р. Нова споруда збудована 1859 р. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 511]. Церква Знесіння збудована у 1730 р. – дерев’яна триверха, дах гонтовий. Нова церква збудована у 1869 р. – дерев’яна. До неї в 1873 – 1876 рр. прибудована дерев’яна дзвіниця. Шанована дуже старовинна ікона св.Варвари, писана на полотні. До парафії віднесено будинки по схилах лівого берега р.Ушиця і с.Станіславівка (1 км на схід) [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 519 – 523].

Ця нова цегляна церква і дзвіниця почали будуватись за незалежної України, можливо, в 1993 чи 1994 р. Не можу з упевненістю сказати, на місці якої з давніших церквоч (чи на новому місці) вона будувалась. З того, що вона розміщена трохи на південь від костелу, на лівому березі р.Ушиця, я виводжу, що це могла бути церква Знесіння.

Зіньків. Нова церква на головній вулиці, на східному березі, орієнтація вівтаря 60°, будується. Спостереження М.І.Жарких, 26 липня 1995 р.