1976 р. Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології.

XII ст.

Львівська обл., Жидачівський район, м. Жидачів, ур. “Замок”, на східній околиці міста.

Загальний опис:

Городище розташоване на вигідному для захисту відрізку високого берега р. Стрий, оточеному болотистою долиною ріки.

Висота городища над рівнем річної долини досягає 20 м. Воно складається з трьох частин, розділених глибокими ровами, загальною довжиною до 400 м і шириною 80-120 м. Центральна частина має прямокутні обриси, характерні для укріплення замків XIV і наступних століть.

Городище виникло на внутрішніх і міжнародних торговельних шляхах Галицько-Волинської Русі. Місто було одним з центрів торгівлі підкарпатською сіллю. Вперше згадується в письмових документах в 1164 р. під назвою “Зудачев”.

Городище обстежене розвідкою М.Ю. Смішка і М.А. Пелещишина в 1960 р., В.В. Ауліха – в 1965 р. Підйомний речовий матеріал зберігається в Інституті суспільних наук АН УРСР (на 1976 р.).

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Львівської обласної Ради депутатів трудящих № 183 від 5 травня 1972 р.

Охоронний № : 400

Полное собрание русских летописей.- Т. VII.- СПб, 1856.- С. 77.

Рукописні матеріали Інституту суспільних наук АН УРСР і музею археології Львівського держуніверситету.

Ілюстративні матеріали:

Генплан розташування городища.