2012 р. Пожежа в колонії строгого режиму у Львівській області

Сьогодні, 27 березня, в селищі міського типу Жвирка Львівської області рятувальники МНС продовжують ліквідовувати пожежу в Сокальській виправній колонії суворого режиму № 47, вогонь перекинувся на житлові приміщення довічних ув’язнених.

Як повідомив прес-секретар Управління Державної пенітенціарної служби України у Львівській області Мирослав Демків, пожежа виникла близько 15:00 на території колонії в приміщенні колишнього монастиря, що є пам’ятником архітектури і за радянських часів був переобладнаний під камери для утримання в’язнів.

У даному приміщенні знаходиться сектор для засуджених до довічного ув’язнення.

“Спочатку спалахнув дерев’яний дах на будинку, і в зв’язку з тим, що виникла загроза життю людей, були евакуйовані близько 150 засуджених в інші житлові об’єкти і забезпечений посилений нагляд за ними”, – зазначив Демків.

За його словами, особовий склад виправної колонії переведений на посилений варіант несення служби.

“На допомогу працівникам закладу виїхали спецгрупи з інших виправних колоній Львівської області та обласного управління Державної пенітенціарної служби. Ситуація контролюється, ліквідація пожежі триває”, – додав Демків.

У той же час журналіст телеканалу ZIK, який проводить зйомку за парканом колонії, повідомляє, що в даний час згоріла церква на території колонії і впала спостережна вежа № 7 на території житлової зони.

У свою чергу місцеве видання Голос з-над Бугу повідомляє, що зараз не вдається зв’язатися з начальником колонії.

“Не пускають до установи й керівництво Сокальського району”, – зазначили у виданні.

Повідомляється, що зараз біля колонії знаходяться чотири пожежних автомобілі, з Сокаля, Соснівки, Жовкви і один зі спецпідрозділу виправної колонії. В дорозі – пожежний автомобіль зі Львова.

Колонія розташовується в архітектурному комплексі колишнього монастиря отців-бернардинів. Монастир побудований на початку 17-го століття і використовувався за призначенням до 1951 року, коли відповідний регіон був переданий від Польщі СРСР в обмін на території в Прикарпатті. У 1951 році монастир був перепрофільований у будинок престарілих, а в 1958 – до виправної колонії, одна з восьми на території України, де утримуються довічно ув’язнені.

В результаті пожежі згорів костел Діви Марії, споруджений в 17 столітті, який розташований на території монастиря.