Церква Успіння

Церква Успіння

Церква Успіння 1893 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 93].

Маляр Букоємський в 1798 р. малював вівтарик та поправляв “божий гріб” у цій церкві. В 1816 р. він же малював церату (тобто антепедіум ?) на великий вівтар [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 118].

Твори Луки Долинського (1745 р., Біла Церква – 1824 р., Львів) знаходились в цій церкві [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 128].

В 1793 – 1794 рр. маляр Клещевич виконував роботи в цій церкві [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 137].

с. Жовтянці.

Кам’янко-Бузький.

Церква Успения Пр. Богородиці. 1893.

Вже у 1515 р. в селі існувала церква. Також, в селі існував василіянський монастир, закритий у 1744 р. Монастир розташовувався на поблизькій горі, в давнину званій Перунова, пізніше Грище. У візитаційному описі 1763 р. крім дерев’яної церкви Успення Пр. Богородиці, збудованої у 1631 p., згадується друга церква св. Параскеви. У 1767 p., як свідчив вирізаний на надпоріжнику головних дверей напис, була збудована трибанна дерев’яна церква, в якій був іконостас пензля Луки Долинського.

У 1893 р. споруджено теперішню муровану триверху церкву зі слабо вираженим трансептом. Восьмибічні барабани її вкриті шоломовими банями з ліхтарями і маківками. Навколо бабинця влаштовані аркади. Стінопис церкви пензля Антона Манастирського, іконостас – Теофіля Копистинського. Освятив церкву в день Успення Пр. Богородиці 1887 р. перемиський єпископ Костянтин Чехович. По другій світовій війні церква була зачиненою, але люди проводили відправи. В селі є квадратова в плані каплиця, вкрита наметовим дахом з трикутними причілками, в якій похований будівничий церкви І. Брилінський.

Archiwum Przemyski. Archiwum Biskupstwa grecko-katolickego Przemyskiego, sygnatura № 403, strona № 146 – 149.

«Діло». – Львів, 1897, № 188.

Чернецкий В. Село Жовтанці в окрузі жовковскім. // Книжочка місійна, 1898. – Ч. 3, с. 17 – 23.