1998 р. Жовківщина

с. Зарудці. (УПЦ КП + УГКЦ)

Церква Преображення Господнього.

Існуюча дерев’яна церква збудована у 1787 р. стараннями о. Василя Лопатинського. На надпоріжнику дверей, що ведуть з вівтаря до північної захристії знаходиться різьблений напис:

“Создася храмъ сей Преображенія Гда Бга и Спса ншего Іс Хрта Року Божія 1787: АΨПЗ Мца ноемврія дня З”.

На лівому одвірку: “За сщеннаго іерея Василія”. На правому одвірку напис густо перкритий олійною фарбою. Фундатором був конвент отців домініканів у Львові. Це перша в селі церква. До цього парафія і церква були в Костієві. До цієї церкви був закуплений в Крехівському монастирі іконостас церкви св. Миколи, що є цінною пам’яткою українського малярства другої половини XVII ст. Лише намісні образи нові, написані для місцевої церкви. У 1925 р. первісне ґонтове покриття дахів і бані замінили на бляшане. 1955 р. виконано стінопис внутрішніх стін.

Розташована на горбі, в стороні від головної вулиці, на північно-західній околиці села на цвинтарі. Тризрубна одноверха будівля. Складається з трьох прямокутних об’ємів – ширшої нави та вужчих бабинця і вівтаря. До вівтаря по обох боках прилягають невеликі прямокутні ризниці, а до бабинця з заходу – невеликий присінок. Головні об’єми рівновисокі. Наву вінчає шоломова баня, завершена сліпим ліхтарем з маківкою, посаджена на світловий восьмерик. Вівтар і бабинець вкриті двосхилими причілковими дахами з острішками, гребені яких сягають майже до верху восьмерика. Оточує церкву широке піддашшя, оперте на фігурні випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання прибудов. Стіни надопасання кожуховані ґонтами, восьмерика – оббиті бляхою.

Всередині розкритий до основи ліхтаря простір нави об’єднаний з бабинцем, перекритим півциркульним склепінням, високим арковим прорізом. У вівтарі перекриття аналогічне до перекриття бабинця. При західній його стіні влаштовані вузькі хори.

На схід від церкви розташована дерев’яна стовпова двоярусна дзвіниця, вкрита наметовим дахом, зведена у 1924 р.