2008 р. На Черкащині танк з бойовими снарядами витягали зі ставка два тижні

Лілія Кушніренко

Дата: 23.06.2008

У середу поблизу села Зарубинці Монастирищенського району Черкаської області зі ставка дістали танк часів Другої світової війни. Протягом тижня 32-тонну машину намагалися витягти майже 25 спеціалістів та 7 одиниць техніки.

На цей ставок люди ходять купатися, ловити рибу. Місцеві завжди знали, що на дні лежить танк.

– З нього ще, як був хлопчаком, стрибав у воду. Всі в селі знали, що він там є. Тут же танкова дивізія під час війни проходила. Звідси й раніше витягували розбиту техніку, – усміхається 64-річний пенсіонер Володимир Ємчик.

Подивитися на танк зійшлися майже 50 селян. Із десяток машин приїхали з сусідніх сіл. Люди хотіли знати, що в середині. Танк майже не пошкоджений. Лише з одного боку видно вм’ятину. Із нього жодного разу не стріляли. Всередині були три кулемети з 500 патронами та 126 снарядів.

– Ми й не знали, що там снаряди були. Добре, що витягли, а то не дай Боже якийсь зірвався б, – каже Ємчик.

– Танк провалився під воду, взимку 1944 року. Разом з іншою бойовою технікою він мав замкнути кільце, щоб оточити ворога з усіх сторін. Очевидно, коли їхав, то лід не витримав його ваги та провалився, – розповідає 39-річний Владислав Таранець, голова громадської організації ”Київський клуб ”Червона Зірка”. – Екіпажу вдалося врятуватися. Можливо, ті хто перебували в ньому, ще живі, ми спробуємо цих людей відшукати. Це буде цікаво для історії.

Танк Т-34 зразка 1941-го вважають шедевром бойової техніки. Він має гармату 76,2 мм та 45-міліметрову броню. Під час Другої світової ця бойова машина стала основою танкового парку радянської армії. Протягом 1940-1944 років було випущено понад 54 тис. ”тридцятичетвірок”.

Владислав Таранець каже, це велика рідкість, коли з водойм дістають велику техніку:

– В часи війни багато техніки пропадало. У Черкаській області є таке урочище Зелена Брама. Ось 1941 року поблизу цього місця з одного пункту в інший ешелон техніки доправляв золото. По дорозі десь пропав. А ні в наших, ні в німців відміченим не був. До цих пір не можуть відшукати та зрозуміти де він дівся.

У середу знайдений Т-34 доправили до Києва. Він зберігатиметься в Музеї Збройних сил України. Жителі Зарубинців подейкують, що в очеретах біля села є ще один танк та затонула вантажівка.