2008 р. «Дезертир» з минулого

Людмила Нікітенко

Дата: 23.06.2008

Два тижні неподалік села Зарубинці Монастирищенського району на тамтешній водоймі Гірський Тікич стояли спеціальні крани, лебідки й тягачі. То представники київської молодіжної громадської організації «Червона Зірка» витягували з мулу танк, вага якого – 32 тонни. Подивитися на видовище зійшлися не тільки тутешні селяни, а й люди з навколишніх сіл. Ще б пак, адже Т34 «просидів» у Гірському Тікичі 64 роки.

Як повідомили «УМ» у Головному управлінні МНС у Черкаській області, в річку танк заїхав ще 7 січня 1944 року. Тоді радянські бронемашини потрапили під авіаційний удар. Три з них у ту мить були якраз на льоду Гірського Тікича, який тріснув під їхньою вагою, і техніка пішла під воду.

Селяни кажуть, що на дні Гірського Тікича є ще два танки. «Усі в селі знали, що у воді є танк. Коли я був дитиною, стрибав з нього у воду. А з роками він осів у мул і сховався з поля зору», – пригадує пенсіонер із Зарубинців Володимир Ємчик.

У танку знайшли три кулемети з 500 патронами та 126 снарядів. Сама бронемашина майже не пошкоджена. Тепер її перевезуть у столицю, в Музей Збройних сил України. А члени організації «Червона Зірка» мають намір розшукати його екіпаж.

Джерело: “