Паспортна інформація

Пам’ятник на місці форсування р. Дніпро радянськими військами

Пам’ятка історії

Запорізька обл., м. Запоріжжя, територія бази відпочинку автозаводу “Комунар”.

Загальний опис:

Пам’ятник представляє собою 8-метрову залізобетонну скульптуру воїна на площадці, що імітує собою пліт. Фігура воїна зображена в стрімкому пориві, вона кличе вперед, до перемоги. Широко розкинутий плащ-накидка ще яскравіше підкреслює динамічний рух солдата.

За скульптурою височить 25-метровий обеліск прямокутної форми шириною 0,6 м із залізобетонних блоків, у верхній частині якого прикріплені півтораметрова зірка і дати “1943”, “1958” висотою 1 м з нержавіючої сталі.

Площадка вимощена залізобетонними плитами (0,4×0,4 м), знаходиться на одернованій піщаній основі, до якої ведуть кілька сходинок.

Перед пам’ятником встановлено гранітний блок (1,2×0,5 м), на якому напис:

“На этом участке в ноябре 1943 года войска 6 армии 3-го Украинского фронта форсировали р. Днепр и захватили плацдарм в районе сел Беленькое и Разумовка”.

Автори пам’ятника: скульптор Б.І. Раппопорт, архітектор Ю.П. Єгоров, А.А. Балакальчук, М.Н. Худас, Ю.В. Лущинський.

Конструкції пам’ятника розроблені головним конструктором Запорізького відділення інституту “Придніпровський промбудпроект” Ю.В. Лущинським та інженером-конструктором цього ж інституту Л.А. Фукс.

Після звільнення 14 жовтня 1943 р. м. Запоріжжя частини 3-го Українського фронту одержали наказ форсувати р. Дніпро й створити плацдарм в районі сіл Розумівки, Нижньої Хортиці та Канівського. Це була найбільш зручна ділянка для форсування ріки, так як ширина Дніпра на цьому місці коливається від 700 до1500 м, на лівому березі – плавні, які заросли кущами, а затони і протоки дозволяли укрити від спостереження противника усі засоби переправи й провести підготовку до форсування.

25 листопада 1943 р. зосередження військ 6-ї армії під командуванням генерал-лейтенанта І.Т. Шльоміна та засобів для переправи було повністю закінчено.

О 2400 25 листопада 1943 р. за загальним сигналом (залп гвардійських мінометів по південній частині острова Хортиця) почалось форсування Дніпра. Могутнім ударом 185-й та 178-й стрілецькі полки 60-ї гвардійської Червонопрапорної Павлоградської стрілецької дивізії та 1118-й стрілецький полк 333-ї Червонопрапорної Синельниківської стрілецької дивізії зламали оборону супротивника і почали розширювати плацдарм.

60-а гвардійська стрілецька дивізія з боями рухалась вперед, відбивши на протязі доби 26 листопада 8 контратак ворога, до 1500 оволоділа селом Розумівка.

27 листопада дивізія продовжувала атакувати противника, намагаючись розширити плацдарм.

З 28 по 30 листопада спроби гітлерівців перейти в контрнаступ були паралізовані. Основне завдання було виконано – плацдарм був захоплений.

За успішне проведення цієї операції сотні воїнів нагороджені орденами та медалями. Понад 40 воїнів були удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу. Серед них – Б.Д. Номінас, В.А. Авраменко, К.Т. Великий, П.І. Галяткін, В.І. Істомін та інші. Прізвищами загиблих в тих боях Героїв Радянського Союзу П.М. Іванова, К.Ю. Парамонова та інших названі вулиці міста.

У 1965 р. за ініціативою колективу заводу “Комунар” виконком Запорізької міської Ради депутатів трудящих прийняв рішення про спорудження пам’ятника на честь радянських воїнів, загиблих при форсуванні р. Дніпро в жовтні-листопаді 1943 р. Пам’ятник був відкритий 14 жовтня 1968 р. У 1970 р. пам’ятник був доповнений залізобетонною скульптурою воїна.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Запорізької обласної Ради депутатів трудящих № 55 від 10.02.1971 р.

Охоронний № : 37.

Журнал боевых действий 12-й армии.- 1943.- Ф.359.- Оп.71758.- Д.4.

Боевые действия стрелкового полка.- М.: Воениздат, 1958.- С. 147-156.

Українська РСР у Великій Вітчизняній війні Радянського Союзу 1941-1945 рр.- К.: Політвидав, 1968.- С. 301-308.