1998 р. Жовківщина

с. Забір’я (Забір’є). (УГКЦ)

Церква св. Параскеви.

Ерекційна грамота парафії надана у 1739 р. У кінці XVIII ст., при регуляції австрійською владою парафіяльної сітки, приєднана до парафії Гійче. Існуюча дерев’яна церква зведена стараннями пароха Гійча о. Платона Куровецького на місці давнішої, теж дерев’яної у 1865-1866 р. майстром Симеоном Козаком, який звів в околиці ще шість інших церков. З 1960 по 1989 р. стояла зачиненою. Відремонтована мешканцями на початку 1990-х pp.

Розташована в сільській забудові при дорозі на рівній ділянці. Це тризрубний тридільний храм. Складається з ширшої квадратової нави і вужчих – прямокутного бабинця, що прилягає з заходу та гранчастого вівтаря зі сходу, з двома захристіями по боках. Північна захристія більша, зведена одночасно з церквою, південна невелика, схована під піддашшям, добудована пізніше. До бабинця з заходу прилягає невеликий прямокутний присінок, теж доставлений пізніше. Зруб надопа-сання нави та незначно нижчі зруби надопасання вівтаря і бабинця вінчають великі світлові восьмерики, вкриті шоломовими банями зі сліпими ліхтарями і маківками. Оточує церкву широке піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, під яким сховані захристії. Стіни підопасання відкриті, надопасання і восьмериків – кожуховані ґонтами.

На південний захід від церкви розташована триярусна, квадратова в плані дзвіниця, вкрита наметовим дахом. На надпоріжнику її дверей поряд з маль -тійським хрестом в колі шнурового орнаменту вирізьблений напис: “Пд 1889”, що засвідчує час її побудови.

Вхід на огороджену церковну територію з боку вулиці (з півдня) веде через чотиристовпову брамку, вкриту пірамідальним наметом.