Синагога

Синагога

Розмір зображення: 749:765 піксел

Синагога 1 пол.18 ст. (дерев.) [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 81].

Хирів. Синагога дерев’яна

Зведена в 1720 році, про що свідчить запис у „Донесенні Галицькому намісництву” за 1826 рік: „…синагога дерев’яна перед 106 років вибудувала, у 1802 році перебудована”. Первісна божниця – це монументальна прямокутна споруда, покрита двосхилим дахом під ґонтами. Складалася з рівновисоких зрубів: традиційних односвітлової чоловічої молитовної зали й жіночих молитовень. Після добудови триярусного крила з синагогальними приміщеннями, також покритого двосхилим дахом, будівля перетворилася на Г-подібну в плані. Західна частина з жіночими молитовнями й синагогальними приміщеннями вирізнялася ритмом вікон, її стіни були вертикально шальовані дошками. Основна зала освітлювалася крізь шість великих вікон. Входи в добудовану частину підкреслювали два портали. Інтер’єр, як це часто траплялося, контрастував зі стриманим зовнішнім виглядом, через що синагога більше скидалася на дерев’яний млин. Внутрішній простір основної зали перекривало фальшиве склепіння. Про насичення інтер’єру декором можемо лише здогадуватися, бо жодних матеріалів не збереглося. Знищена під час Другої світової війни.

ЦДІАУЛ. – Ф. 146. – Оп. 85. – Спр’2366. – Арк. 45.

Каталог синагог… – С 153-154.

Яргина З. Деревянные синагоги.

Moklowski К. Bóżnice drewniane i mectzetx. – S. 428.

Джерело: Бойко О. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: синагоги. – Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 56.