2010 р. Брат Ющенка відмовився передати УПЦ Московського патріархату храм у Хоружівці

Брат екс-президента Віктора Ющенка Петро відмовився передати храм святого Андрія Первозванного і святої великомучениці Катерини в селі Хоружівка Недригайлівського району Сумської області Українській православній церкві Московського патріархату.

Як повідомив керівник прес-служби Сумської єпархії УПЦ МП протоієрей Максим (Денисенко), на прохання Свято-Катерининської громади села Хоружівка єпископ Сумський і Охтирський УПЦ МП Євлогій зустрівся в Києві з народним депутатом України Ющенком.

У розиові з братом екс-президента владика висловив стурбованість тим, що віруючі УПЦ МП вже три роки не мають можливості молитися в церкві. Сумський єпископ просив народного депутата про передачу громаді хоча б нижнього бокового вівтаря храму.

“Петро Ющенко відповів категоричною відмовою і заявив, що Хоружівська церква належатиме тільки Київському Патріархату”, – розповіли в єпархії УПЦ МП.

Як розповів протоієрей Максим (Денисенко), “новозбудований Свято-Андріївський храм з нижнім боковим вівтарем на честь Святої великомучениці Катерини був повністю переданий громаді УПЦ КП, після чого жителі Хоружівки, які є прихожанами УПЦ МП, втратили можливість молитися у своєму храмі”.

Лише нещодавно Катерининська громада знайшла можливість придбати невеликий будиночок на околиці села. За рік тут було зроблено ремонт старої споруди і обладнаний невеликий храм.

Нагадаємо, що Петро Ющенко опікувався будівництвом Свято-Андріївського храму у Хоружівці. Храм, побудований у 2007 році в стилі козацького бароко, розписаний художниками з Львівської академії мистецтв: тут є золото-червоні образи Матері Божої, апостолів і святих мучеників, а також фрески – копії Михайлівського Золотоверхого храму.