Церква св.Козьми і Дем’яна (стара)

Рисунок Антона Вариводи (Краків), 15.08.1932 р.

1 – Northwestern view;

2 – Ground plan;

3 – Forged iron handle of side entrance door;

4 – Forged iron lock on main entrance door.

Церква Козми і Демяна, деревяна добра, ґонтами покрита, підлога деревяна. [Національний музей у Львові. Рукопис латинський in folio № 15 (Visitationes generales 1740-1743), арк. 148]

На дубових підвалинах, стіни з дерева соснового під гибель спусканого, з трома верхами in forma бані випровадженими вісімкою (ośmiorką), ґонтами побита, у вівтарі і бабинці без підлоги. Сама в собі в міру (pomierna), двері від заходу дубові на желізних пасах. 1713 р. побудована (напис на одвірку). – Дзвіниця над фірткою від дороги на 4-ох дубових стовпах, розколисана в карбах. [Національний музей у Львові. Рукопис латинський in folio № 23 (Visitationes generales per Nic. Szadurski 1764-5), арк. 278]

Джерело: Січинський В. Деревяні дзвіниці і церкви Галицької України XVI – XIX ст. – Льв.: 1925 р., с. 7 – 8.

Лушпинський А. Деревяні церкви Галичини XVI-XVIII в. Львів, 1920 р. Табл. 4.