Церква св.Іллі

За переказом, церква св.Іллі була на ринковій площі у Хмільнику, на місці будинку єврея Бронштейна. Час її побудови невідомий. Цю церкву розібрали і з частини матеріалу збудували дерев’яну церкву у центрі села, де пізніше було парафіяльне кладовище. Церкву розібрали і продали у с.Курилівка Літинського повіту.

Нова церква св.Іллі влаштована у 1805 р. на третьому поверсі 8-гранної цегляної замкової башти з боку косогора. Спереду прибудовано цегляний притвор з дзвіницею. Всередині церкви було дві двері: одна – на сходи, що вели на склепіння, а друга – до спуску у льох. Казали, що нижче цього льоху є інші льохи, засипані сміттям. Склепіння льоху пітримується кам’яною колоною. Старий іконостас 5-ярусний [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 598 – 599].