Костел св.Трійці

Костел св.Трійці

Загальний вигляд. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 35]

Костел св.Трійці збудовано у 1603 р. за єпископа Павла Волуцького. Новий кам’яний костел збудовано у 1728 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 605 – 610]. Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin: 1991.]. Мурований костел св.Трійці збудовано у 1728 р. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 18].

Костел 1728 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Костел усікновення глави Йоана предтечі 1603 – 1728 рр. (вул.шевченка, 3) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Усекновения главы Иоанна Предтечи костел, 1603 г. (ул. Шевченко. 3). Основан как костел Троицы. В XVII в. неоднократно подвергался разрушениям. Здание претерпевает изменения в период господства турок на Подолье (1672-1699 гг.). Памятник был капитально отремонтирован, расширен и переосвящен в 1728 г. В XIX и XX вв. сделаны пристройки. Памятник в стиле барокко, в плане – четырехстолпная базилика.

Боковые нефы перекрыты крестовыми сводами, главный неф – полуциркульными с распалубками. В оформлении интерьера использован тосканский ордер. На стенах масляная живопись XX в. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 35]