2011 р. Козацькі люльки священик тримає в церкві

Поліна Романова

Дві старовинні козацькі люльки знайшов протоієрей 51-річний Володимир Леванчук, настоятель Покровської церкви в райцентрі Хмільник на Вінниччині.

– Першу знайшов 2007-го, – згадує. – Місцевий підприємець проводив каналізацію. Трактор викопав траншею глибиною 2 метри і вигорнув ціле захоронення. Знайшли людські кістки та козацьку глиняну люльку з дуже гарними орнаментами з квітів. Я порадив кістки закопати назад, щоб собаки не порозтягували. А люльку забрав собі. Видко, там був похований непростий козак, якщо таку дорогу курив.

Друга люлька отцеві Володимирові трапилася торік улітку – метрів за 600 від місця попередньої знахідки.

– Люди копали собі криницю на подвір’ї. Я підійшов до них поздоровкатися. Приглядаюся: на свіжій землі щось глиняне лежить. А то старовинна люлька. Попросив забрати собі, ніхто не був проти.

Володимир Леванчук завідує історичним відділом Хмільницького благочиння.

– Вірю, що невипадково ці історичні цінності потрапили мені до рук. Я зберігаю ці люльки в церкві. У музей не віддам, бо не довіряю – зараз комусь продадуть до колекції. Хай краще поки що в мене будуть.