2009 р. У Хмельницькому відкрилася реконструйована синагога

Дата: 19.09.2009

Реконструйовану синагогу 16 вересня відкрили у Хмельницькому. Для юдеїв міста це визначна подія, адже храм, який був побудований ще у 1890 році, є унікальним релігійно-культурним комплексом. „Це єдина з десяти єврейських культових споруд, яка не була зруйнована за часів радянського атеїстичного панування. За останні 20 років у синагозі не проводилися жодні ремонтні роботи, що майже знищило стару споруду”, – розповів директор Хмельницького благодійного фонду „Хесед Бешт” Ігор Ратушний.

Як повідомила РІСУ з Хмельницького Надія Шестопал, у цьому приміщенні тривалий час збиралися громадські та молодіжні організації Хмельницького. Але 2006 року воно було передане фонду „Хесед Бешт”. В середині минулого року директор фонду ініціював реконструкцію синагоги. Ремонтні роботи проводилися виключно на пожертвування меценатів, фізичних та юридичних осіб.

У будівлі передбачене жіноче відділення, розташоване на балконі над основним молитовним залом. Окрім того, у будівлі розміститься постійно діюча експозиція предметів єврейського релігійного побуту, фотовиставка єврейських пам’ятників та надгробних плит (мацев) з якими можуть ознайомитися усі бажаючі.

На відкриття синагоги у Хмельницькому завітало багато гостей. Окрім юдеїв міста, приїхав головний рабин України Моше Асман. „Це радісна подія для всіх юдеїв України. Це місце призначене для молитов, виконання обрядів хупи (весілля), бар-міцви (обрізання), зібрання мільяну (молитви), шаббатів (суботньої молитви) та решти юдейських звичаїв. В цілому, планування Хмельницької синагоги є взірцем функціональної та культурної традиції спорудження синагог в єврейській діаспорі”, – розповів Моше Асман.

Урочистість відкриття синагоги співпала з святкуванням десятиріччя Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт». «Дві урочистості ми вирішили об’єднати в одну, адже багато гостей нашого свята приїхали з-за кордону», – розповів Ігор Ратушний. За словами директора фонду, за десять років було надано надзвичайно багато послуг клієнтам Фонду та іншим людям, які потребували допомоги.