1976 р. Паспортна інформація

Могила архітектора О.М. Бекетова

Пам’ятка історії.

Харківська обл., м. Харків, Київський район, Вул. Пушкінська, 108, 13-е міське кладовище.

Загальний опис:

На могилі О.М. Бекетова встановлений хрест на ступінчатому прямокутному постаменті. У верхні частині постаменту вирізьблений напис:

“Академик Архитектуры Алексей Николаевич Бекетов

Род. 19 Февраля 1862 г.

Сконч. 23 Ноября 1941 г.”

Хрест і постамент з мармуру.

Розміри хреста з постаментом – 2,25×70×50 см.

Бекетов Олексій Миколайович (19.02.(3.3).1863-23.11.1941) – російський радянський архітектор. Народився в Харкові в сім’ї академіка М.М. Бекетова. Навчався в Академії Мистецтв (1881-1886). З 1939 р. – дійсний член Академії архітектури СРСР. Працював перважно на Україні. В Харкові Бекетов збудував більше 30 будинків. Ним в основному забудована площа Радянської України (будинки кол. Земельного банку, 1898; кол. Торгового банку, 1899; і кол. Волзько-Камського банку, 1907) і Раднаркомівська вулиця (Будинок вчених, будинок школи та ін.). Цікаві будови бібліотеки ім. Короленка, юридичного і бактеріологічного інститутів. Будував також в Дніпропетровську, Сімферополі та інших містах. В своїх кращих творах Бекетов творчо використовував спадщину російської класичної архітектури. Деякі твори виконані в стилі “модерн”.

Після жовтневої революції 1917 р. Бекетов створив типові проекти житлових будинків і шкіл, проекти будинків відпочинку, парків культури, головним чином для Донбасу, побудував у Харкові будинок Електротехнічного інституту, житлові будинки. З 1890 р. Бекетов вів педогогічну роботу.

У 1946 р. на могилі О.М. Бекетова встановлений пам’ятник.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 13 від 12 січня 1981 р.

Охоронний № : 1560/6 ?

БСЭ.- 2-е вид.- Т. IV.- М., 1950.- С. 400-401.