2008 р. Шабаш ідейників

Лариса Салімонович

Дата: 25.06.2008

Позавчора ввечері група невідомих людей зірвала зі стіни колишнього Тюремного замку Харкова дошку патріарху Української греко-католицької церкви Йосипу Сліпому і привселюдно розбила її на тріски. За неймовірним збігом обставин акт вандалізму був скоєний по сусідству з відділеннями міліції та Державтоінспекції Ленінського району, але стражі порядку не тільки не перешкодили дикому дійству, а й навіть не затримали правопорушників.

Як повідомив «УМ» голова харківської Спілки української молоді та віце-президент фонду імені Гната Хоткевича Кость Черемський, нападників двадцять. Переважна більшість із них – тіточки пенсійного віку. Вони продемонстрували неабияку організованість і, покидаючи місце вандалізму, пообіцяли невдовзі зайнятися іншими «націоналістичними пам’ятними знаками». Їх у Харкові щонайменше три – багатостраждальний камінь, встановлений на честь воїнів УПА, що постійно потерпає від українофобів різного штибу, пам’ятний знак героям Крут і пам’ятник репресованим кобзарям. Аби вберегти їх від нападу войовничих бабусь та інших ідейних вандалів, харківські патріоти мають намір організувати в цих місцях постійне чергування.

Тюремний замок, на стіні якого три роки тому була встановлена пам’ятна дошка легендарному патріарху, в роки радянського тоталітаризму виконував роль пересильної в’язниці. Через її камери пройшли фактично всі політичні арештанти, яких переправляли етапом до північних таборів. Глава Української греко-католицької церкви Йосип Сліпий, якого чекісти НКВС тривалий час схиляли до показового переходу на бік Московського патріархату, у цих застінках теж провів не один день.

Пізніше його доправили до мордовського ГУЛАГу, де він пробув майже двадцять років. За життя нескорений священик зробив неабиякий внесок у розбудову української церкви за кордоном, у зв’язку з чим його пам’ять уклінно шанують наші діаспоряни. Тож інформація про сплюндровану дошку не залишиться без уваги закордонної преси і в черговий раз кине чорну тінь на міжнародний імідж України.

За словами Костя Черемського, прецеденту, коли вандали відкрито руйнують українські пам’ятки, в Харкові ще не було. Досі свої вилазки вони проводили вночі. «Тож цілком можливо, – припускає він, – у місті хтось свідомо створює новий виток політичної напруги».

Джерело: “Україна молода”