2009 р. Гетьманська булава Хмельницького може повернутися до Чигирина

Тетяна Бiлик

Дата: 28.02.2009

В експозиції Чигиринського музею Богдана Хмельницького нині виставлено лише копію булави. Оригінал символу гетьманської влади зберігається в Музеї Війська Польського у Варшаві.

Чигиринці пропонують в обмін на булаву рідкісну старовинну рушницю з цікавим способом дії: рушниця накачувалася повітрям, під тиском якого вилітала куля. Таку зброю мала частина поляків, що у складі армії Наполеона 1812 року йшли на Росію. У польському музеї такі експонати відсутні.

Міждержавний обмін історичними цінностями – складний процес. Як повідомив генеральний директор Національного заповідника “Чигирин” Василь Полтавець, уже є попередня згода польської сторони на обмін експонатами. Є і сподівання, що 360-річчя створення Українсько-козацької держави у жовтні цього року в Чигирині святкуватимуть уже з булавою.

Довідка

Булава Богдана Хмельницького виготовлена близько 500 років тому з рога африканського носорога й інкрустована слоновою кісткою. Довгий час була у приватній колекції магнатів Красінських, до музею у Варшаві потрапила після Другої світової війни.

Джерело: “Музеї України”