1993 р. За яким законом?

У числі 4 за 1989 рік ви надрукували статтю „Охорона цвинтарів у Польщі”. Коли Ви взялись за такі теми, то прошу розповісти про подію, що вразила мене більше, ніж усі події у світі.

Довідався про це я з книги Владислава Бахревського “Виктор Васнецов” (М., 1989, серія „ЖЗЛ”):

„Прахов… затіяв спорудження православного храму у Варшаві і розмальовувати цей храм запропонував, звичайно, Васнецову… Храм цей справді був збудований і розмальований. Нестеров від роботи в ньому відмовився, а Васнецов ні… Ескізи для варшавського храму написав у 1906-1911 роках, а проіснував храм лише до 1920 року. В Польщі Пілсудського всяка добра пам’ять про Росію виривалася з корінням. Храм з малюваннями Васнецова було зрівняно із землею”.

Польща – найбільш релігійна країна у світі, більше, ніж Італія чи Іспанія. За яким законом був у Польщі знищений храм, розмальований за ескізами Васнецова (автора розписів Володимирського собору в Києві)?

У колишньому СРСР храми перейшли в державну власність. Це було за законом, хоч закон був не гуманний.

А в Польщі храми належали православній церкві. Така власність мала б бути, на мою думку, священною для поляків і Пілсудського. Однак храм знищено. Як церква дозволила це зробити?

Чи збирається Польща своїм коштом відновити цей храм, як і більшість знищених пам’яток Польщі?

Якщо ви відмовляєтесь відповісти на це питання на сторінках журналу, то чи маєте моральне право розповідати про збереження цвинтарів у Польщі і таке подібне?

Житомир

З повагою Гарій Макаренко