Паспортна інформація

Скіфське городище

Пам’ятка археології

VI-IV ст. до н.е.

Розміщення:

Вінницька обл., Могилів-Подільський р-н, с. Вила-Ярузька, в 2 км на захід по річці (чи на схід від села) в урочищі Халасов.

Загальний опис:

Пам’ятка знаходиться на високому корінному березі річки Мурафа. Городище овальної форми, витягнуте з заходу на схід. З трьох сторін оточене валом висотою до 1 м. З зовнішньої сторони валу видно рів шириною від 2 до 5 м. Південна сторона городища круто обривається до річки. Його розміри – 160×60 м.

В південно-східній частині городища знаходиться замчище, захищене валом, який своїми кінцями підходить до обриву. Територія замчища невелика. Його розміри по лінії північ-південь складають 18 м, по лінії захід-схід – близько 40 м. Частина городища знищена руйнуванням обриву.

Культурний шар городища слабо насичений. Його товщина не перевищує 10-15 см. В закладених шурфах часто зустрічається перепалена глина, зрідка – уламки кераміки. Кераміка типово скіфська, бурого кольору з великою домішкою піску. Знайдені уламки від мисок із загнутими всередину вінцями. Випал їх нерівномірний – від сірого до бурого кольору.

На замчищі культурний шар відсутній, що пов’язано із змиванням землі. Тут прямо на поверхню виходить камінь.

Городище за характером своїх укріплень, наявністю замчища відноситься до типових скіфських укріплених поселень.

Виявлене у 1926 р. археологічною експедицією під керівництвом Д. Щербаківського.

Досліджувалось у 1951-1952 рр. Південно-Подільською експедицією ІА АН СРСР та ЛДУ. Матеріали досліджень зберігаються в Ермітажі.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 313 від 10.06.1971 р.

Охоронний № : 528.

Щербаківський Д. Знахідки біля Могилева-Подільського / Фонд ВУАК.- № 86/8а.- С. 1-2.