1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 800:526 піксел

с. Гамулець. Церква св. Трійці, 1780 р. (фото В.Ольхом’яка, 1963) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 32.

с. Гамулець (Гамулецька Воля, Брюховичі). (УАПЦ + УГКЦ)

Церква Св. Трійці.

Перші документальні згадки про церкву в селі датуються 1578 р. Акт візитації Миколи Шадурського 1764 р. подає наступний опис існуючої в той час будівлі:

“Церква св. Трійці на підвалинах дубових, дальше в стінах з соснового під гибель спусканого дерева, в два над серединою і бабинцем в четвірку випровадженими верхами, ґонтами побита, підлога з тертиць всередині викладена, помірна і досить світна. Року для давності невідомого. Дзвіниця над бабинцем. Іконостас цілий стародавньої сницерської роботи і малювання”.

Ця церква отримала ерекційний акт від князя Радивила у 1754 р. У 1780 р. на її місці “з нового і доброго дерева в три розділи виставлена” нова церква, як свідчить акт візитації єпископа Михайла Левицького 1827 р. Неодноразово ремонтована протягом XIX ст. 1910 р. замінено ґонтове покриття дахів і бані бляшаним. У 1935 р. добудовано захристію, ay 1938 p. поновлено баню над навою. Стінопис церкви і розписи іконостасу поновляв у 1937 р. маляр Євген Чуйко.

Розташована на вершині пагорба. Дерев’яна двозрубна одноверха будівля. До квадратової в плані зрубної нави зі сходу прилягає гранчастий вівтарний зруб, а з заходу – невеликий прямокутний бабинець стовпової конструкції. Наву на низькому восьмерику вінчає сплюснена шоломова баня, завершена ажуровим ліхтарем з маківкою. Вівтар вкритий п’ятисхилим, а бабинець – двосхилим дахами. Гребінь даху бабинця з західного краю нависає над входом півциркульним виступом, увінчаний маківкою на високому сліпому ліхтарі. Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів і приставлені кронштейни.

На північний захід від церкви розташована мурована стінна брама-дзвіниця. У першому її ярусі влаштований прохід на церковне подвір’я, а у другому і третьому – відповідно два і один арковий проріз для дзвонів. Вінчає дзвіницю кам’яний хрест.