1998 р. Жовківщина

с. Вязова. (УГКЦ)

Церква Покрови пр. богородиці.

У XVIII ст. в історичних документах згадується існування в селі монастиря. Теперішня церква збудована у 1740 р. (за іншими даними – 1743 р.) коштом парафіян. Тоді ж у церкві встановлений бароковий різьблений іконостас, невдало перемальований під час відновлення на початку 1990-х pp. Перед 1911 р. до бабинця добудовано присінок, а до вівтаря – захристія. У 1925 р. проведено ремонт церкви. Зачинена з 1959 по 1989 р. Відновлена та відремонтована на початку 1990-х pp.

Стоїть на невеликому узгірку в східній околиці села, поряд – старий нечинний цвинтар. Церква тризрубна одноверха, зведена з соснового гиб-льованого дерева на дубових підвалинах. Складається з ширшої, в плані наближеної до квадрату, нави, вужчого, прямокутного вівтаря з захристією зі сходу та майже рівного по ширині наві прямокутного бабинця, до якого з заходу прилягає рівноширокий йому присінок. Вищий зруб надопасання нави завершений великою шоломовою банею на світловому восьмерику, увінчаною вузьким сліпим ліхтарем з маківкою. Вівтар, захристія, бабинець і присінок вкриті двосхилими дахами. Церкву, окрім присінка, оточує піддашшя, оперте на потужні, дуже знищені часом, випусти вінців зрубів. Стіни шальовані вертикально дошками і лиштвами.

В інтер’єрі нава розкрита до основи ліхтаря, а вівтар і бабинець перекриті зімкненими склепіннями. Вузькі хори розташовані при західній стіні нави.