2008 р. У вежі на Козицького можуть зробити довідкове бюро

Ольга Литвенюк

Дата: 09.03.2008

Вінниці повертають один із її символів. Своїм рішенням обласна влада погодила передачу у власність міста водонапірної вежі, яка з 1985 року рахувалася за Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм. Аналогічне рішення ухвалила і сесія міської ради, проте остаточно говорити про те, що ця пам’ятка архітектури та історії стане міською власністю, за словами начальника управління комунального майна міської ради Ігоря Шутака, можна буде після підписання обома сторонами акта прийому-передачі об’єкта.

Тим часом, незважаючи на те, що не всі формальності в даному питанні вирішені, Вінниця має певні плани з приводу майбутнього використання вежі. Сьогодні в ній розташований музей пам’яті воїнів, які загинули під час бойових дій в Афганістані, та нотаріальна контора. Проте чи займатиме вона надалі приміщення у символі обласного центру – під питанням.

Окрім проведення реконструкції будівлі, яка має завершитися до 2010 року, міська рада розглядає і варіанти з приводу того, що саме буде у вежі.

– Є певні ідеї, які поки що залишаються ідеями, але я думаю, що одна із них має цілковите право на життя, – зазначає мер міста Володимир Гройсман. – Я думаю, що місту потрібно повернути щось схоже на ті довідкові бюро, які існували при Союзі. І для цих цілей якнайкраще підходить вежа, яку всі знають…

Проте, за словами Ігоря Шутака, тут є певні нюанси. Вони пов’язані з тим, що область погоджується на передачу місту вежі за умови збереження там музею воїнів-афганців. А от про наявність там приватних фірм нічого не сказано…

Довідка. Вежа побудована за проектом архітектора Григорія Артинова на початку XX століття і забезпечувала подачу води в місто. У часи Великої Вітчизняної війни водонапірна вежа служила пунктом спостереження за ходом військових дій на околицях Вінниці. Із 1993 року в ній розташовується музей пам’яті воїнів, які загинули під час бойових дій в Афганістані.