1998 р. Жовківщина

с. Великий Дорошів (Дорогошів Великий). (УГКЦ)

Церква Собору пр. богородиці.

Вперше згадується у 1443 р. Попередня дерев’яна церква Втечі до Єгипту пр. богородиці походила з 1701 р. Вона була збудована коштом громади. Згоріла в ніч з 29 на 30 травня 1843 р. У 1857 р. за проектом львівського архітекта Йогана Міхля розпочалося спорудження мурованої будівлі. Наріжний камінь і пам’яткова грамота на пергаменті покладені восени 1858 р. тодішніми дідичами Олександром і Антоном Батовськими. Спорудження храму велося стараннями пароха о. Теофіля Полянського та від громади селян Петра Мартима і Михайла Легіня.Завершилося будівництво, ведене коштом громад Малого і Великого Дорошева, у 1864 р. Урочисте освячення церкви відбулося 24 грудня 1864 р. У 1866 р. виконане внутрішнє оздоблення храму. В січні 1867 р. у церкві встановлено іконостас мюнхенської роботи. По війні весь час була чинна. Баня, пошкоджена під час бурі у 1984 p., відновлена громадою.

Розташована на пагорбі в центрі села і домінує над всією сільською забудовою. Мурована з цегли на кам’яному фундаменті тридільна споруда. Ширша нава, в плані наближена до квадрата, має зрізані грані. До неї зі сходу прилягає гранчастий вівтар, а з заходу – прямокутний бабинець. Наву вінчає шоломова баня зі сліпим ліхтарем і маківкою, поставлена на дерев’яний світловий барабан. Вівтар вкритий п’ятисхилим дахом, а бабинець – трисхилим. Гребінь вівтаря в місці сходження полів даху вінчає ажуровий ліхтар з маківкою. Чільний фасад завершений трикутним щипцем, фланкованим чотирибічними колонками з хрестами, встановленими на вузьких чотирибічних шпилях. Тиньковані стіни прикрашені наріжними лопатками, прямокутними і арковими нішами, завершені профільованим ґзимсом. В південно-західному наріжнику нави на незатинькованому цегляному муруванні залишений застряглий артилерійський набій з часів українсько-польської війни 1918 – 1919 pp.

При церкві з півночі розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита наметовим дахом.