Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Церква Благовіщення 1893 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 31].

м. Мости Великі (Великі Мости).

Сокальський.

Церква Благовіщення Пр. Богородиці. 1890 – 1893.

Перша дерев’яна церква невідомого року побудови згоріла, як свідчить грамота польського короля Сіґізмунда Августа, у 1564 р. Наступна, теж дерев’яна, простояла з 1565 по 1712р. В 1712 p., згідно напису вирізаного над входовими дверима, збудовано третю дерев’яну церкву. Легенда каже, що при будові брано до уваги розміри іконостасу, закупленого в якімсь монастирі. Фактично цей іконостас, який і досі зберігається в мурованій церкві, виконаний у 1713 р. на замовлення мостівських міщан, про що свідчить ктиторський напис під намісними іконами.

Під намісною іконою Христа напис: «Сіи иконы исправил блгородни рабъ // бжій Григо… Асафович // родич мостовскій міщанин жолкев…».

Під намісною іконою Богородиці: «… (жє)ною свояєю… до цєквє мостовско // храму Бллговищєнїа Прая Бци // Нарнїє… ради своего спасєніа // АΨТІ л… ля»

Виконали його жовківські майстри. Реставрований в другій половині XIX століття Корнилом Устияновичем та у 1979 р. Цю третю церкву розібрали у 1890 році, і в цьому ж році приступили до зведення нової мурованої за проектом архітекта Василя Нагірного. Будівництвом керував Павло Левицький з Добрачина. Спорудження завершено у 1893 р. Столярські і слюсарські роботи виконали члени ремісничого товариства «Зоря» Павлишок, Василиця та Пендюк. У 1926 році церква відновлювалася. Це мурована хрестокупольна п’ятиверха споруда. Середхрестя вінчає більша баня на восьмерику, менші розташовані по кутах.

Чернецкий В. Місточко Мости Великі в окрузі Жолківскім. – Львів, 1898.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 79 – 80.