Каплиця

Каплиця

Розмір зображення: 713:800 піксел

с. Великі Грибовичі. Каплиця на цвинтарі, 1904. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 19.

с. Великі Грибовичі. (УГКЦ)

На сільському цвинтарі є мурована каплиця-церковця, збудована у 1904 р. коштами Євдокії і Григорія Качорів. Це невелика однобанна споруда. Тридільний план її нав’язує до тридільних дерев’яних церков. Ширшу квадратову наву завершує світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею з ажуровим ліхтарем і маківкою. Ще одна маківка встановлена на двосхилому даху бабинця. Півциркульно завершений вівтар вкритий двосхилим дахом. Тиньковані стіни каплиці увінчані аркатурним пояском і профільованим ґзимсом. Обабіч порталу на західному фасаді розміщені кам’яні таблиці з фундаторськими написами.