2007 р. Знову рятуємо садибу Попова!

Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

Дата: 03.10.2007

Провідні Інтернет-видання широко повідомляли про журналістську акцію «Врятувати садибу Попова!» Ми спільно спробували відродити чарівний куточок України – комплекс унікальних замків у Василівці, Запорізька область.

Після кількох матеріалів у журналах «Музеї України», «Нова Січ», Хай Вей, Народна правда, пресі Запоріжжя, чиновники заметушилися. Включився Кабмін, облрада, ОДА, районна влада. Про музей заговорили. Почали виділяти кошти. Фігурує 2,6 млн.грн. Це вартість нашої журналістської перемоги – початок відродження садиби Попова.

Зателефонував Володимир Володимирович Мєшков – директор музею-заповідника. Знову проблеми! Днями з музею надійшов лист.

«Дорогі друзі-журналісти! Терміново потрібна Ваша допомога! Для садиби Попова виділено 500 тис.грн з дербюджету, для виготовлення проектної документації. Після цього, заплановано субвенцію на 2,1 млн.грн. у 2008 році на реставрацію. Не буде документації, не буде і грошей! Реставрація заповідника під загрозою!»

Музейники поклали чимало сил для початку процесу відбудови комплексу. Той, хто розуміє, знає, як важко пробити бюрократичну стіну в центрі, живучи у провінції…

Інститут «Проектреставрація» виготовив документацію на реставрацію Англійського замку. Попрацював і музей і райдержадміністрація. Все погодили. Але, є дивна структура – Міжвідомча комісія з питань державних закупівель. За підписом секретаря комісії-заступника голови Антимонопольного комітету України С.Стефановського, прийшла заборона на оплату! З незрозумілих причин! НІЗЗЯ!!!

Гроші є, проект існує, а оплатити і отримати не можна. Не буде документації, не виділять коштів на 2008 рік! Все зупиняється! Музей-заповідник продовжує на очах руйнуватися! І всім глибоко до цього… байдуже!

Часу на демагогію, моралізаторство, роздуми просто фізично нема! Закінчується бюджетний рік. Якийсь сірий бюрократ зупиняє надважливу для всього українського народу справу! Хто і для чого створив оту корупційну кормушку – Міжвідомчу комісію? Хто розслідує всі художества тих діячів?

Де, чорт побери, всі оті штатні і позаштатні радетелі за українську культуру? Чому мовчить Мінкульт, спроможний тільки безоплатно роздарювати приміщення музеїв, з таким трудом відремонтованих, московській церкві?

Прості громадяни, музейники, журналісти, витрачають купу часу, нервів, ризикують, аби примусити легіон проплачених чиновників, якісно виконувати прямі обов’язки! Що нам робити у цій конкретній ситуації? В голові нав’язливо крутиться золоте гасло Маленької партії снайперів – «10 патронів – і в Україні буде порядок!». Але, то теорія.

Як можна вплинути на оту комісію з держзакупівель? На кого наїхати? Кому писати? Хто її, врешті розгоне? Як виготовити і викупити документацію, під яку держава вже виділила кошти? Хто, в кінці кінців, врятує музей-заповідник «Садиба Попова»? От знову, поговорив сам з собою. Записав. Може хто прочитає, почує? Допоможе?

Журналісти продовжують рятувати музей «Садиба Попова».

Джерело: “Музеї України”