2010 р. «Відкат» через замок

Василь Тавр

Дата: 13.06.2010

Неабиякий скандал розгорівся у райцентрі Василівка, що на Запоріжжі, навколо реконструкції відомої історичної пам’ятки – поміщицької садиби Попова, яку місцеві називають замком. Напередодні співробітники облуправління держслужби боротьби з економічною злочинністю (УДСБЕЗ) передали прокуратурі Запорізької області напрацьовані матеріали щодо начальника відділу культури і туризму Василівської райдержадміністрації.

І вже цього тижня слідчі прокуратури порушили щодо чиновниці кримінальну справу за статтями 363 (зловживання службовим становищем) і 366 (службова фальсифікація) Кримінального кодексу. Очільниці відділу культури і туризму, яка до того ж є ще й депутатом міськради, «світить» від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Як повідомив «УМ» старший інспектор прес-служби обласної міліції Олександр Солошенко, чиновниці інкримінують завдання збитків державі трохи менше ніж на чверть мільйона. З обласного бюджету було виділено півмільйона гривень на розробку проектної документації для реставрації замку Попова та, власне, на саму реставрацію пам’ятки архітектури XIX століття. Чиновниця уклала відповідний договір із комерційною структурою, яка мала виконати певний обсяг робіт на виділену суму. В обласній міліції зазначають, що реставратори дійсно щось робили, але не в належному обсязі та на вдвічі меншу суму!

«Начальник відділу знала про це, але, діючи у власних інтересах, підписала акт здачі-прийому робіт, і на рахунок підрядника надійшли кошти і за виконані, і фактично – за невиконані роботи», – зазначають в обласній міліції. Відтак 226 тисяч гривень чиновниця та реставратори «освоїли» на свій розсуд. Зрозуміло, що йдеться про банальний «відкат».

Наразі триває досудове слідство, водночас, міру запобіжного заходу для підозрюваної ще не визначено. Як вдалося з’ясувати «УМ», йдеться про багаторічного керівника райвідділу культури і туризму Тетяну Ш., службовий телефон якої не відповідає. Від коментарів на цю неприємну тему відмовляються і в історико-архітектурному заповіднику «Садиба Попова».

Довідка «УМ»

Садиба Попова – відома пам’ятка архітектури 2-ї половини XIX ст., що збереглася частково, палацово-парковий ансамбль в Запорізькій області. Побудована власником маєтку Василем Павловичем Поповим (козацькі землі поблизу Запоріжжя його діду – генералу Василю Степановичу Попову подарувала ще імператриця Катерина ІІ; за ім’ям засновника поселення, майбутнє місто й отримало назву Василівка).

Будівництво комплексу замку тривало 20 років (1864-1884), він став найбільшим серед замків Східної України. Побудований в історичних стилях XIX століття, замок має готичні, північно-італійські і мавританські риси. У часи трагічного для країни більшовицького перевороту замок пограбували, а парк вирубали на дрова. У 1934 році, одразу після Голодомору, місцеві комуністи розібрали окремі споруди садиби й із цегли та балок побудували місцевий будинок культури.

До початку ІІ Світової війни у будівлях замку розміщався свинарник. У 1954 році радянська влада знесла собор Св. Петра та Павла, також збудований родиною Попових у Василівці. У стайнях садиби розмістили школу для психічно хворих дітей, побудували гуртожиток місцевого технікуму.

З 1989 року розпочалися перші спроби врятувати рештки ансамблю. Нині комплекс має статус заповідника, у західному флігелі замку організовано музей.

Джерело: “Україна молода”