1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 959:1216 піксел

Аксонометрія церкви у с. Василів Чернівецької обл. XII ст. За Г.Н.Логвином. Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 218.

Цікавою пам’яткою галицької архітектури є нещодавно розкопаний експедицією Чернівецького краєзнавчого музею білокам’яний храм у селі Василеві на Дністрі, на південь від Галича. За характером будівництва він належить до XII століття [Г.Н.Логвин, Б.А.Тимощук. Белокаменный храм XII века в Василеве. – «Памятники культуры. Исследования и реставрация», 3, М, 1961, стор. 37]. Це був чотиристовпний хрестовокупольний храм, подібний за типом до придніпровських споруд другої половини XII століття, з плоскими пілястрами на фасадах. Знайдене на могильній плиті зображення «вавілона» (пропорційної схеми метричних співвідношень) свідчить про те, що в XII столітті в галицькому будівництві застосовувалися загальноруські архітектурні прийоми.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 218.