2007 р. Вандалізм на козацькому кладовищі - історичній пам’ятці

Прес служба Чорноморського гайдамацького з’єднання

Дата: 08.10.2007

Одеська область, Біляївський район, старовинне село Усатове, засноване запорозькими козаками ще за часів турецького панування у чорноморських степах.

На початку 1990-х років, завдяки боротьбі широких кіл громадськості та козацтва, стара частина Усатівського кладовища, на якому збереглися у великій кількості пам’ятки народної архітектури – козацькі кам’яні намогильні хрести та надгробки 17-20 століть, отримала статус пам’ятника історії культури. Ще раніше, а саме у 1960-х роках, отримав статус археологічної пам’ятки старовинний скіфо-сарматський курган, розташований у центрі цього кладовища.

Наприкінці 90х років відбулась реконструкція пам’яток, представлених на цьому кладовищі і прокладено межу, за якою заборонено сучасні поховання…

7-го жовтня цього року, завдяки інформації від мешканців села Усатове, козаками наково-дослідницького підрозділу Чорноморського Гайдамацького З’єднання, було виявлено чисельні факти знищення об’єктів пам’ятнику, яке судячи з побаченого носять системний характер. Відбуваються акти вандалізму над старими похованнями, які є пам’ятками історії та культури та мають захищатись законом, проте на їх місці відбуваються сучасні поховання.

А кістки своїх пращурів „безродні Івани” викидають на розташований поруч величезний смітник. Весь цей „беспредел” коїться з відома Усатівської сільської ради та адміністрації кладовища, які видають дозвіл на поховання.

За останній рік на кладовищі, на місці пам’яток, проведено більш 2х десятків поховань. І ніхто за це не поніс покарання! Сільський голова уникає зустрічі з козаками, які вже не перший раз підіймають це питання!

З такими темпами знищення, від пам’ятника історії та культури за декілька років не залишиться і сліду. А таких пам’ятників на території сучасної України залишилось зовсім обмаль. Скільки ще наше суспільство буде дозволяти знущатись над пам’яттю та культурою предків і чому органи, які мають доглядати за станом і збереженням пам’яток ігнорують виконання своїх обов’язків!

Джерело: Майдан-інформ