Монастир-фортеця

Комплекс Унівського монастиря розташований у мальовничій місцевості на північно-східній околиці села. Перша згадка про монастир датована 1395 р. Реставрації та перебудови частково змінили первісний вигляд ансамблю. З документа 1763 р. відомо, що до початку XVIII ст. монастирські будівлі були частково муровані, частково дерев’яні. Значні будівельні й реконструкційні роботи здійснювалися між 1710 і 1741 рр. Тоді монастир обведено валом і збудовано резиденцію архімандрита. Реставраційно-ремонтні роботи проведено також у 1903-1905 рр., у 1960-х роках та 1971 р. Остання реставрація комплексу розпочалась у 1992 р.

Монастирський комплекс сформувався протягом 14 – 19 ст. Маючи оборонне значення, він був оточений мурами з бійницями й чотирма наріжними баштами та валом з глибоким ровом. У сучасному стані комплекс складається з церкви, оборонних стін з двома баштами, корпусів келій і митрополичого палацу. Розпланування монастиря – регулярне. Чотири корпуси утворюють замкнений квадратний двір з церквою в центрі. Південний бік квадрата забудовано лише на початку XIX ст. корпусом митрополичої резиденції. Раніше на її місці були в’їзна брама і міст. На початку XIX ст. розібрано оборонний вал і засипано рів.

В.С.Вуйцик

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 176 – 177.