2008 р. Старовинне приміщення кінотеатру приватизовують

Лілія Кушніренко

Дата: 06.03.2008

Минулої п’ятниці приміщення кінотеатру ім. Черняховського в Умані, який не працює, пікетували кілька десятків осіб. Із плакатами ”Ми проти казино”, ”Народна рада за чисте місто” протестували проти приватизації приміщення.

– Пліткують, тут має бути торговельний центр. Не можна продавати пам’ятки, їх треба оберігати, – каже 20-річний студент аграрного університету Олександр Годованюк.

Будівлю, яку займає кінотеатр, звели в середині ХІХ ст. на гроші магната Потоцького. Установа мала назву ”Владельческий концертый зал”. Згодом – ”Публічна зала для благородних зібрань”. Тут влаштовували банкети та бали. Кінотеатр відкрили в 1930-х роках, при радянській владі.

Депутати Уманської міськради 27 лютого дали дозвіл приватизувати приміщення. Нині його орендує фірма ”Дедал”. Орендарі поставили пластикові вікна, відремонтували дах, провели опалення. На це витратили 300 тис. грн. Щоб закінчити ремонт треба ще 3 млн грн, кажуть інвестори.

– Зробимо тут молодіжний центр із сучасним кінотеатром, виставковими залами, – говорить директор фірми ”Дедал” 48-річний Михайло Фокін. – Після приватизації обновимо фасад і почнемо внутрішні роботи. Маємо домовленість із міською радою щодо збереження вигляду будівлі.

– Люди мають знати що, кому і на яких умовах віддають комунальні приміщення, – зауважує один із організаторів акції протесту член ”Народної ради” 25-річний Максим Поляков.