Монастир Богородиці (№ 31)

В 1655 р. під час опису облоги Умані польським військом згадано “спалений монастир” [Грушевський М.С. Історія України-Руси, т. 9, ч. 2, с. 1042; також лист С.Потоцького від 28.01.1655 р. – Мицик Ю.А. Умань козацька і гайдмацька. – К.: КМ Академія, 2002 р., с. 157]. Ігумен Уманського монастиря Філарет згаданий у 1669 р. [Мицик, с. 85-86]. Монастир василіян Богородицький 1764 – 1784 рр. Діяв на початку 19 ст. При ньому діяла відома школа [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К. : Либідь, 1994 р., т. 3, с. 123, 260, 267, 314]. Школа у василіянському монастирі заснована десь 1760 р. [Мицик, с. 123].

«У 1776 р. дня 1 лютого ясновельможний Францішек Сілезіуш Потоцький воєвода і генерал земель Київських, керуючись загальним добром мешканців і селян своїх осідлих, заклав у місті Умані кляштор для ксьондзів василіан, кладучи на них обов’язок, щоб духовним наукам і утриманням шкіл публічних освічували український народ. Цей фундуш записаний в актах Барських, а пізніше – назавжди затверджений сеймовою постановою. За цим фундушем належать монастирю два села… (Гризинівка і Мала Маньківка – А.З.)» [Зінченко А.Л. Акти візитації монастирів і костьолів 18 – 1 п.19 ст. як історичне джерело. – “Подільська старовина”, Вн., 1993 р., с. 207].

Монастир діяв принаймні до 1823 р. [Зінченко А.Л., с. 209].

Кляштор василіян 1764 – 1784 рр. (вул.Радянська, 31) [Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К. : Наукова думка, 1987 г., с. 577].

П-подібна будівля монастиря збереглася до нашого часу і є найдавінішою пам’яткою м. Умані. Вона розміщується за адресою – вул. Небесної Сотні, 31. Наразі тут розміщується садиба музею-заповідника «Стара Умань». Проводяться екскурсії в підземелля монастиря (обстеження І. Парнікози 2017 р.)

За цією ж адресою значиться «Гуртожиток кооперативного училища, 1956 р.»