Костел Успіння (№ 2)

Аерофото Максима Рітуса, опубліковано 25.11.2018 р.

Парафіальний костел існував у 1772 р. [Litak S. Kościół łaciński w Polsce około 1772 r. – Rzym-Lublin : 1991.] Костел 1826 р. [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków : 1869, s. 22; Географическо-статистический словарь Российской империи / Семёнов П.П. – Спб. : 1873 г., т. 5, с. 317; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К. : Наукова думка, 1987 г., с. 576 – 577]. Мурований костел Вознесіння діви Марії збудовано у 1826 р. Чудотворне розп’яття Ісуса Мілітінського. Парафія діяла в 1850 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin : 2000, t. 1, cz. 1, s. 128]. Костел св. Антонія в Умані на місці церкви св. Миколая (І. Кривошея, особисте повідомлення, 2018).

Костел 1826 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 97].

Костел 1826 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Костел Успіння 1826 р. (вул.Коломенська, 2) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

При костелі був цвинтар, який знищений в повоєнний час. Нагробки розпиляні на будівельні матеріали (І. Кривошея, особисте повідомлення, 2018).

Довідка у Вікіпедії:

Максим Рітус Спадщина. Умань. Церква Внебовзяття Пресвятої Діви Марії (25.11.2018 р.) [+ аерофото + інтер’єри + історичні фото]