Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1910 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 19].

с. Улично.

Дрогобицький.

Церква св. Параскеви. 1910.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1515 р. Перша дерев’яна відома церква згоріла у 1836 р. і на її місці у 1848 р. зведено нову, теж дерев’яну, яка згоріла від блискавки 14 червня 1891 року. У 1904 р архітект Василь Нагірний розробив проект нової мурованої споруди, будівництво якої завершилося у 1910 р. стараннями о. Олекси Ґоцького. Прикрашена і вивінувана у 1933 році парохом Данилом Бодре-вичем, освячена єпископом Йосафатом Коциловським 9 серпня 1936 року.

Це хрещата одноверха церква. Восьмерик її середхрестя вкритий банею з ліхтарем і маківкою. Прямокутні рамена, вкриті двосхилими дахами, прикрашені по кутах восьмибічними пілонами, завершеними ліхтариками з маківками.

«Діло». – Львів, 1904, № 291.

«Український Бескид». – Перемишль, 1936, № 33.