Паспортна інформація

Скіфське городище

Пам’ятка археології

7-3 ст. до н.е.

Вінницька обл., Літинський р-н, в 2 км на схід від с. Уладівка.

Загальний опис:

Городище знаходиться на підвищенні, захищеному із заходу, сходу та півдня крутими схилами. Оточене двома рядами валів. Висота валів разом з ровом досягає 5-12 м, ширина – до 5 м. З півночі та півдня на територію замчища є два в’їзди. З півночі до основних валів примикає невисокий додатковий вал пірамідальної форми. Подібні вали скіфського часу на території Поділля невідомі.

Скіфи жили лише в замчищі, оскільки простір між валами має круті схили, непридатні для життя.

Культурний шар знищений будівлями ХІХ-ХХ ст.

В шурфах, закладених в північній частині замчища, виявлено невиразні уламки посуду скіфського часу бурого та сірого кольорів. Фрагменти належать ліпним посудинам, зробленим з глини з великою домішкою крупнозернистого піску.

В інших частинах городища виявлена сучасна кераміка, залишки наземних будівель.

Розміри городища з півночі на південь – 210 м, з заходу на схід – 140 м, замчища – 110Ч75 м.

Перша згадка про Уладівське скіфське городище відноситься до 1899 р., коли була видана карта археологічних пам’яток Поділля.

У 1901 р. вийшла книга по історії населених пунктів Поділля Є. Сецінського, в якій було описане городище, але в той час дослідження городища не проводились.

У 1947 р. дослідження проводила Південно-Подільська археологічна експедиція ІА АН СРСР. Матеріали досліджень зберігаються в Ермітажі.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 313 від 10.06.1971 р.

Охоронний № : 1011.

Основна бібліографія, архівні дані:

Сецинский Е. Археологическая карта Подольской губернии // Труды XI археологического съезда в Киеве в 1899 г.- М., 1901.- Т. 1

История населенных пунктов Подолии.- Каменец-Подольский, 1901.

Ілюстративні матеріали: