2009 р. На самий Великдень на Львівщині згоріла дерев’яна церква XVIII cт.

Учора, 19 квітня, о 10.56 у селі Угольна Стрийського району Львівщини, в дерев’яній Української греко-католицькій церкві Святого Василя Великого (1781 року забудови, архітектурна пам’ятка місцевого значення) виникла пожежа. Про це сьогодні, 20 квітня, повідомила прес-служба МНС України.

О 12:16 силами 8 відділень Державної пожежної охорони МНС пожежа була ліквідована. Жертв і постраждалих немає. Вогнем знищені будівля храму та його майно. Причина пожежі встановлюється. На місці працювала опергрупа Головного облуправління МНС.

Як повідомляє «Радіо Свобода», за попередньою інформацією головного управління МНС, причина пожежі – неналежне електричне обладнання у храмі. Парафіяни тричі отримували попередження від працівників МНС про те, що необхідно замінити електропроводку у храмі, але далі письмового обліку справа не зрушилась. У церкві продовжували відправляти Богослужіння і використовувати електричні прилади. Речник головного управління МНС Павло Василенко зазначив, що настоятель у четвер і п’ятницю (16 і 17 квітня) помітив, що щиток перегрівався. Відтак була несправність в електромережі.

За останні 5 років в області згоріли уже 29 дерев’яних храмів. Найчастіше причиною пожежі є стара електромережа у храмі. Але не зрозуміло, чому за такої ситуації, надалі подається електропостачання у церкву, чому не закривають храм допоки не відремонтують належно електрику, чому штрафи за порушення є мінімальними? За словами Павла Василенка, якби примусово зачинили храм, то виник би скандал з боку парафіян. До слова, лише одна релігійна конфесія погодилась на такий рішучий крок – УПЦ МП.

Довідка. Напередодні Великодня пожежа також спалахнула в дерев’яному храмі «Святого Пантелеймона» кінця XVI століття в місті Сколе. Вогонь пошкодив внутрішні стіни і дах пам’ятки архітектури. Збитки становлять більше 40 тисяч гривень. Причина пожежі – порушення правил пожежної безпеки.

«Західна інформаційна корпорація»