Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1871 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 78].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1781 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 120].

с. Тисовиця.

Старосамбірський.

Церква св. Параскеви. 1781.

Найдавніші відомості про церкву датуються 1558 р. Привілей церкви підтверджений грамотою короля Яна III Собєського у 1678 р. Попередня дерев’яна церква була, за даними візитації 1766 p., триверхою (верх нави з трьома заломами, а бабинця і вівтаря з двома). Існуюча дерев’яна тризрубна триверха будівля бойківського типу збудована у 1781 р. Наву церкви вінчає восьмибічний наметовий верх з одним заломом на похилому четверику, бабинець – верх з двох восьмериків і одного четверика, а вівтар – восьмери-ковий верх на одному четверику. Відновлювалася у 1881 та 1905 pp. У 1961 – 1989 pp. стояла зачиненою.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 42а.

«Діло». – Львів, 1881, № 77.

Схиматісм всего клира руско-католического єпархіи Перемиской на год от рожд. Хр. 1885. – Перемишль, 1885.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 217.

Довідка на сайті