Церква

Церква

Церква збудована в 1900..1902 рр. за проектом львівського архітектора Василя Нагірного.

Джерело: Бірюльов Ю. Мистецтво львівської сецесії. – Льв.: Центр Європи, 2005 р., с. 40.

Тухля. Церква: орієнтація вівтаря 63°, в центрі села на головній вулиці – С3, головний вхід – С3, дерев’яна дзвіниця – А3. Спостереження М.І.Жарких, 21 вересня 1993 р.

Відображення процесу ламання старої традиційної іконографії можна спостерігати, наприклад, в іконі «Христос з апостолами Петром і Павлом» з Тухлі. Загальний силует голови Христа з характерною викладкою волосся вирішено тут ще у відповідності з більш ранніми зразками. Але в самому трактуванні обличчя Христа – своєрідному розрізі очей, розмашистій лінії брів, окресленні вилицюватих щік – вже відчутні нові риси, що зближують його образ із зовнішнім виглядом мешканців Прикарпаття. Місцеві риси відчуваються також у трактуванні облич Петра і Павла. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 275]