1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Топільниця (Горішня).

Старосамбірський.

Церква Успення Пр. Богородиці. 1730.

У 1616 р. в селі засновано василіянський монастир, який проіснував до 1788 р. В 1730 р. для нього споруджено дерев’яну тризрубну двоверху церкву, як свідчить напис на одвірку західних дверей: «Року Бжіа АΨЛ мца мая дня КИ». Восьмерикові верхи вівтаря і нави (з одним заломом) завершені шоломовими банями з ліхтарем і маківкою. На другому ярусі бабинця на емпорі влаштована каплиця, оточена арковою галереєю.

Поряд з церквою розташована сучасна їй дерев’яна двоярусна дзвіниця та мурована капличка з XVIII ст. З 1958 по 1989 р. церква стояла зачиненою.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Січинський В. Дзвіниці і церкви Галицької України XVI – XIX ст. – Львів, 1925, с. 46.