Закопане м-ко

Закопане (пол. Zakopane) — місто в південній Польщі, біля підніжжя Татр. Адміністративний центр Татранського повіту Малопольського воєводства.

Закопане є найбільшим населеним пунктом у підніжжя Татр, значним центром зимових видів спорту. Щорічно на Великій Крокві проводиться Кубок світу зі стрибків на лижах з трампліну. У 1929, 1939 та 1962 роках у місті проходив Чемпіонат світу з класичних лиж. Закопане було одним із кандидатів на проведення зимових олімпійських ігор 2006 року, проте ігри відбулися у Турині.

У межах міста розташована і значна частина Татранського національного парку. Кількість туристів, що відвідують Татри, сягає 2-3 мільйонів щорічно.

Українські акценти

1891 р. в Закопаному лікувався Андрій Шептицький. Він мешкав на віллі Сужицьких (не відомо чи зберіглася?) в навпроти вілли свого лікаря – Тітуса Халубінського. У Закопаному Андрій Шептицький познайомився з Станіславом Віткевичем – творцем закопянського стилю.

В Закопаному розташовується також філія . Кароль Шимановський народився в Україні – в с. Тимошівка, сучасного Черкаського району. Зимова садиба родини була по вул. Гоголя в місті Кропивницький. Шимоновський також гастролював в Києві, де давав концерти в будівлі сучасного Національного театру опери і балету.

Український вимір Закопаного пов'язаний також з особою Григорія Пецуха – лемківського скульптора, який навчався, працював та був похований (де?) в Закопаному. Закопане також є імовірним місцем поховання генерала Теодора Тимченка (1868–1926), віце-міністра військових справ України.

В Закопаному в зібранні Татранського музею і міській галереї мистецтва наявні окремі роботи Юрія Новосільського. Під час канікул майстра в місті 1970 р., де він мешкав по народилися відомі "чорні акти" професора. Друг художника Мартин Око згадує що в тому будинку було дуже погане світло, що посприяло Новосільському в реалізації нової ідеї.

У місті з 2005 р. у будівлі так званого "старого костелу" за адресою 7 січня відбувалися. православні богослужіння. З 2019 р. у місті діє православний душпастерський пункт. З цього часу богослужіння відправляються раз в місяць у каплиці на Яшчурувці, . З березня 2022 р. у зв'язку з притоком українських біженців служби відправляються що другої неділі.

Czerni Krystyna Nowosielski w Małopolsce. Sztuka sakralna. Kraków 2015 – 260 s.

Czerni Krystyna Nietoperz w świątyni. Biografia Jerzego Nowosielskiego. Wydawnictwo WAM: Kraków – 2018 – 444 s.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".