Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Дмитрівська церква та дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св.Дмитра 2 пол. 19 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 95].

Дмитрівська церква 18 ст. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Гори стають дедалі вищими і вже в Кременцях (колишньому Татарові) піднімаються досить великими масами. Тому малесенька хрещата одноверха церква і дзвіничка, поставлені на горбочку над Прутом, скидаються на дві печерички, що примостились біля пенька. Але якщо в коломийській церкві крила розпластані, то в кременцівській вони, навпаки, значно коротші; тому масив храму цільніший, більш зібраний, а баня ще глибше схована між кониками даху [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 351].

В 1913 р. церкву розписав львівський художник К.Машковський [Бірюльов Ю. Мистецтво львівської сецесії. – Льв.: Центр Європи, 2005 р., с. 38].

Довідка на сайті

Довідка на сайті