Поселення білогрудівської культури

Пам’ятка археології

XI-ІX ст. до н. е.

Розміщення:

Черкаська обл., Синицьке лісництво Уманського лісгоспзагу (за даними 1977), на віддалі 0,7-0,8 км на північний схід від контори лісництва.

Загальний опис:

Пам’ятки білогрудівської культури в Синицькому лісі розташовані між селами Синиця Христинівського р-ну та Кочержинці Уманського р-ну, на віддалі 0,7-0,8 км на північний схід від контори синицького лісництва. Вони являють собою групу невисоких курганоподібних горбів. О.І Тереножкін описує їх місцезнаходження так: ”Місце це рівнинне, знаходиться приблизно за 0,75 км від найближчих балок з джерелами води. Тут на площі близько 0,75 км у діаметрі розкидано не менш 25 горбів, на відстані 50-80 м один від одного. Висота їх 0,5-0,6 м, діаметр – 15-20 м. Два горби трохи більших розмірів” О.І.Тереножкіним був досліджений один з горбів, плоский, висотою 0,6 м, діаметром 17 м. Горб був досліджений по середній лінії з півночі на південь на площі 48 м2. Під дерновим шаром залягає суцільний культурний шар середньої насиченості товщиною 25-30 см, що містив золу, вугілля, уламки глиняного посуду, пряслиця, крем’яні та камінні знаряддя (зокрема, крем’яні вкладиші для серпів), невелику кількість кісток тварин, дрібні гранітні камені, зернотерки. Під центром підвищення знаходились три великих вогнища. Особливий інтерес серед знахідок становить досить велика посудина з замішками зерна у глині, з прокресленою на плічках піктограмою.

Пам’ятки білогрудівської культури епохи пізньої бронзи були відкриті у 1918 р. співробітниками Уманського музею в Білогрудівському лісі (біля с. Піковець недалеко від Умані).

Пам’ятками білогрудівської культури є поселення, поховання та зольники – курганоподібні горби з культурними залишками. Пам’ятки білогрудівської культури у Синицькому лісі були виявлені після Великої Вітчизняної війни. У 1949 р. розвідувальні розкопочні роботи тут провів О.І.Тереножкін.

Знахідки зберігаються у фондах інституту археології НАН У та в Уманському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Черкаської обласної Ради депутатів трудящих № 544 від 28.09.1973 р.

Охоронний № : 1368.

Археологія.- К., 1951.- Т. V.- С. 173-178.

Тереножкин А.И. Скифская Днепровская правобережная экспедиция // КСИИМК.- М.- Л., 8951.- Т. XXXVIІ.- С. 117-124.