2009 р. Шедевр у Сутківцях на межі катастрофи

Дата: 03.11.2009

29 жовтня 2009-го року у Києві відбулося засідання Колегії Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Питання щодо стану Покровської церкви у с. Сутківці Ярмолинецького району Хмельницької області доповідав відомий історик архітектури, заступник директора Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень (Міністерство культури України) Віктор Вечерський.

Останніми роками за ініціативи Міністерства регіонального розвитку і будівництва України почав реалізовуватися реставраційний проект з повернення цій унікальній пам’ятці її історичного вигляду. Автором проекту виступила архітектор Ольга Пламеницька і хоч з боку фахового середовища неодноразово лунали різні зауваження, Мінбуд виділив кошти (приблизно 1,5 млн. грн.) і роботи пішли.

Кілька днів тому група фахівців Міністерства культури і туризму України на чолі з першим заступником міністра Миколою Яковиною відвідала Сутківці і застала там наступну картину.

Жодних робіт на церкві вже якийсь час не проводиться. Всі виділені кошти витрачені і об’єкт фактично кинутий напризволяще. Тимчасова консерваційна покрівля давно розібрана, над боковими баштами встановлені і покриті гонтом куполи, однак над основною, центральною частиною споруди покриття немає і ніхто не квапиться його встановлювати.

На території об’єкту зберігається заготовлений гонт для центрального куполу, однак на його вкладання бракує буквально кількох тисяч гривень, і ця проблема сьогодні не вирішується.

Останні затяжні дощі призвели до повного зволоження пам’ятки на всіх її рівнях, включно з підземним. Фахівці Міністерства культури (зокрема, сам В. Вечерський) зафіксували на стінах і склепіннях ряд тріщин, яких не було до початку реставрації і які нині реально загрожують збереженню об’єкту. Якщо Покровська церква в нинішньому її стані увійде в зиму, можливі найкатастрофічніші насліджки вже найближчим часом. Фахівці одностайно визнали стан пам’ятки аварійним і з сумом констатують, що спричинилася до цього саме подібна “реставрація”.

На жаль, попри попередню домовленість, автор реставраційного проекту О. Пламеницька так і не змогла зустрітися зі згаданою групою.

Тепер для завершення робіт потрібні не лише відносно невеликі кошти на вкладання покрівлі гонтом, а й значно серйозніша сума на просушування і укріплення аварійної споруди. З цією метою Колегія Головної ради УТОПІК вирішила звернутися до міністрів будівництва і культури з проханням негайно вжити заходів з пошуку необхідного фінансування.

Є попередня домовленість, що обидва міністри на найближчому засіданні уряду звернуться з проханням про фінансову допомогу з резервного фонду Кабінету міністрів.