1998 р. Жовківщина

с. Стронятин. (УГКЦ + УПЦ КП)

Церква Воздвижения Чесного Хреста.

Попередня дерев’яна церква відносно малих розмірів, з соснових гибльованих брусів на дубових стендарах, походила з 1694 p., як свідчив напис на одвірку. Це була тридільна будівля, нава якої була вкрита пірамідальним наметом, завершеним кованим хрестом. У 1854 р. за о. Андрія Низового поруч неї розпочалося коштом громади зведення існуючої дерев’яної церкви, завершене 1856 р. На надпоріжнику західного одвірку є різьблений напис: “Созд 1854 год”. Ушкоджена в час другої світової війни і відремонтована мешканцями. Не була зачиненою. В селі існувала ще церква Непорочного зачаття пр. богородиці, продана на ліцитації у 1788 р. У 1878 р. за селом над криницею з цілющою водою була збудована дерев’яна капличка (тепер не існує).

Розташована на пагорбі, в південній частині села. Тризрубна триверха будівля. Складається з ширшої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий бабинець з двома невеликими захристіями по боках, а з заходу – прямокутний бабинець. Вінчають церкву три шоломові бані, завершені ажуровими ліхтарями з маківками, поставлені на великі восьмерики (над навою – світловий). Оточує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Стіни надопасання і восьмериків кожуховані ґонтами.

На південний захід від церкви в огорожі розташована стовпова двоярусна дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом. Перед пагорбом – невеликий парк, закладений у 1988 р. із нагоди тисячоліття хрещення України.