Церква Покрови

Церква Покрови

Церква Покрови 1858 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 212].

с. Стрільбичі (Стрільбище).

Старосамбірський.

Церква Покрови Пр. Богородиці. 1838.

Найдавніші відомості про церкву в селі Стрільбичі Старі походять з 1507 р., а в селі Стрільбичі Нові – з 1577 р. Але вже в кінці XVIII ст. існувала лише одна дерев’яна церква, яка згоріла у 1831 р. У 1766 р. її описав візитатор. Це була дуже цікава п’ятизрубна п’ятиверха будівля, зведена у 1747 р. Наву її вінчав тризаломний, а чотири бокові рамена – двозаломні верхи. Замість неї у 1838 р. збудована теперішня мурована церква, освячена у 1851 р. Це тридільна споруда, увінчана на спільному для бабинця і нави двосхилому даху над навою ліхтарем і маківкою.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 23.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 606.