Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Джерело: підписи до картин Олега Ярмолюка з виставки “Втрачені церкви України”.

с. Сторонна (Сторона).

Дрогобицький.

Церква св. Миколи. 1910.

Найдавніші відомості про церкву походять з 1507 р. У 1561 р. парафія отримала ерекційну грамоту. Пізніше отримувала привілеї від королів Яна Казимира та Августа II. У 1782 р. (деякі джерела подають 1761 чи 1769 р.) коштом мешканців зведена нова дерев’яна триверха церква (двозаломні верхи) на місці давнішої. У 1872 р. замість неї збудована наступна дерев’яна тризрубна одноверха церква (за деякими даними ґрунтовно відремонтована і розбудована стара). У 1910 р. її замінила збудована за проектом Василя Нагірного теперішня мурована в неокласицистичному стилі, хрещата в плані церква, завершена сферичною банею на циліндричному барабані середхрестя. З 1963 р. стояла зачиненою до 1989 р. В споруді містився місцевий архів.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 15а, 16.

«Діло». – Львів, 1908, № 54.